Gutsen

In de youtube-films zie je wat je allemaal nodig hebt en waar je op moet letten. Ik doe voor hoe je moet gutsen en ik laat de mogelijkheden zien. Als leerkracht kan je zelf variëren in de eisen die je stelt aan het werk. Je kan aan de hand van een thema de les en techniek geven of je laat je inspireren door een kunstenaar die ook gebruikmaakt van druktechniek (M.C. Escher, Andy Warhol).

Gutsen is een bijzondere techniek en echt een aanrader. Elk kind, jong en oud, is enorm onder de indruk van het moment dat de eerste afdruk wordt gemaakt. Het maken van de stempel kost eventjes, maar dat werk wordt beloond zodra je ziet hoe je afdruk is geworden.

Ik guts met de groepen 5, 6, 7 en 8. Voor jongere kinderen vind ik de techniek, met de toch wel scherpe gutsmesjes niet passend. Het klinkt misschien gek, maar ik neem altijd een pakje pleisters mee want er is altijd wel één kind die een snee/schram oploopt. Ik waarschuw natuurlijk constant en ik leer de kinderen ook hoe je veilig kan gutsen (filmpje 1), maar een ongeluk zit in een klein hoekje.